5 Tips om kruiden te oogsten, te drogen en te bewaren

5 Tips om kruiden te oogsten, te drogen en te bewaren

Vanaf de lente komen onze plantjes en kruiden weer volop in bloei. Een heerlijke periode dus om kruiden te oogsten en te drogen. Maar op welk moment moet je nu juist oogsten en hoe bewaar je de gedroogde kruiden het best? Ik geef je alvast vijf nuttige tips om hiermee aan de slag te gaan!

  • Door Isabelle De Vos

Tip 1: Welk is het beste moment om kruiden te oogsten?

Wanneer kan je kruiden het best oogsten? Wel, de meeste kruiden worden geoogst voordat de plant in bloei komt tijdens de zomer. Zo worden de bovengrondse delen, zoals de bladeren net voor de bloei geoogst. Citroenmelisse, bijvoorbeeld is een kruid waarbij de bladeren geoogst worden. De grote bladeren worden wel afzonderlijk geplukt en de kleine bladeren worden gedroogd aan de stengel.

De bloemen van de plant, daarentegen worden geoogst wanneer de plant in volle bloei staat, maar nog niet alle bloemen open zijn. Bij sommige bloemen kan je ervoor kiezen om de bloemblaadjes te bewaren, bij andere bloemen kan je het volledige bloemhoofdje drogen. Bij de Calendula officinalis of de goudsbloem, bijvoorbeeld wordt het volledige bloemhoofdje gedroogd en bewaard. Tijdens de herfst, kan je de schors en de zaden van de planten oogsten. Ten slotte worden in de late herfst, de wortels van de plant geoogst.

Tip 2: Hoe kan je kruiden het best plukken?

Eens je de kruiden gaat oogsten, is het aangeraden om ook te letten op de manier waarop je de bloemen of de bladeren plukt.

Als je de planten gaat plukken in hun natuurlijke biotoop, dan ben je aan het wildplukken. Bij wildplukken is het belangrijk dat je geen planten verzamelt die zich langs een drukke baan bevinden, omwille van de uitlaatgassen.

Daarnaast is het bij wildplukken ook belangrijk dat je de plant vanaf een zekere hoogte plukt. Indien je de plant te laag bij de grond plukt, zou de plant nog resten van dierlijke uitwerpselen kunnen bevatten. Planten met vossenuitwerpselen, bijvoorbeeld zouden lintwormen kunnen veroorzaken.

Ten slotte is het ook handig om te weten dat je de planten best plukt op een droge dag, nadat de dauw is verdwenen. Op dat moment is de concentratie van de werkzame bestanddelen van de plant ook het oogst. Wanneer je in de ochtend bloemen plukt, kan je zo ook best plukken wanneer ze volledig open gegaan zijn.

Tip 3: Hoe kan je kruiden het best drogen?

Eens je de kruiden hebt verzameld, kan je ze het best zo snel mogelijk laten drogen. Zo kan je voorkomen dat de waardevolle etherische stoffen uit de plant verloren gaan. Maar op welke manieren kan je de kruiden nu het beste drogen? Wel, er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Ten eerste kan je de kruiden drogen in een droogoven. Je snijdt de kruiden in grove stukken en je legt ze 3 tot 7 uur in de droogoven op een temperatuur van 40°C. Je kan ook kruiden laten drogen door ze samen te knopen en op te hangen aan een kruidendroogrek.

Zorg er wel steeds voor dat de kruiden gedroogd worden in een vochtvrije ruimte, anders zou er schimmel kunnen ontstaan. Voorzie ook een ruimte waar de temperatuur tussen de 20 en de 30°C ligt. Droog de kruiden ook nooit in de garage, waar er mogelijks uitlaatgassen hangen.

Na een zestal dagen is het droogproces voltooid. Als je zaden of wortels droogt, duurt het droogproces ongeveer een tiental dagen. Hoe weet je nu of je kruiden droog genoeg zijn? Wel, eens de kruiden droog genoeg zijn, voelen de bladeren wat broos aan. Je kan de bladeren dan ook gemakkelijk van de stengel verwijderen.

Tip 4: Wat na het drogen?

Eens de planten zijn gedroogd, verpulver ze je fijn. Dat kan je doen met een mes of je kan sommige onderdelen van de plant ook verpulveren door te vijzelen. Schaf hiervoor een stenen vijzel aan. Met een stenen vijzel kan je ook voor bereidingen groffere delen van de plant beter verpulveren. Nadat je ze fijn hakt, leg je de kruiden op bakpapier. Met behulp van bakpapier kan je ze gemakkelijk in glazen potjes stoppen.

Tip 5: Waar en hoe kan je kruiden het best bewaren?

Kruiden bewaar je het best in een donkere, luchtdichte pot. Je kan ook glazen potten gebruiken om kruiden te bewaren, maar die stop je dan best in een kast. Ideale potjes die je hiervoor kan gebruiken, zijn weckpotten of apothekerspotten. Zorg er ook steeds voor dat je de potten goed steriliseert vooraleer je ze gebruikt.

Ten slotte is het ook nog belangrijk te weten dat je gedroogde kruiden maximum een jaar lang kan bewaren. Zo, dat was het voor alle tips. Nu kan je aan de slag met het verzamelen van planten en kruiden.


Jouw mandje (0)

Niets in je mandje.
NAAR BOVEN