Echte Kamille

Echte Kamille
Kamille ken je waarschijnlijk wel van de kamillethee of een kamille-infuus, maar wist je dat dit plantje al in het oude Egypte werd gebruikt voor medicinale doeleinden? Echte kamille heeft dus veel meer geneeskrachtige inhoudsstoffen dan dat men soms denkt. In dit herbarium zetten we de toepassingen en de geschiedenis van Kamille even op een rijtje.
Volksnaam:Echte kamille
Wet. naam:Matricaria Chamomila L.
Familie:Asteracae (Composietenfamilie)
Bloeiperiode:Mei - September
Plaats:Turnhout
Datum:2022-07-10

Inwendige eigenschappen van Echte kamille

Zoals Dr. Verhelst vermeldt in zijn ‘Groot handboek van geneeskrachtige planten’, heeft kamille een ontsteking werende werking op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. Daardoor beschermt kamille het maagdarmstelsel tegen zweren. Verder zorgt kamille ook voor een betere spijsvertering en heeft het een kalmerende werking op maag en darmen.

Kamille werkt niet alleen kalmerend op maag en darmen, maar helpt ook bij slapeloosheid, rusteloosheid, stress, prikkelbaarheid en angst. Aangezien kamille een zeer zacht kruid is, is het ook geschikt voor kinderen. In geval van ADHD, nachtmerries of bij het doorkomen van de tanden, kunnen kinderen met behulp van kamille wat meer tot rust worden gebracht.

Uitwendige eigenschappen van Echte kamille

Uitwendig wordt de kamille ook vaak gebruikt in natuurlijke cosmetica. Ook op de huid heeft kamille een verzachtend en kalmerend effect. Dit plantje heeft onder andere een ontstekingwerende, wondhelende en jeukstillende werking op de huid. Ideaal dus om te gebruiken in een zalfje of een crème bij jeuk, luieruitslag, insectenbeten of kloven.

Traditioneel gebruik van Echte kamille

Dat kamille veel geneeskrachtige eigenschappen heeft, dat wisten de oude Egyptenaren ook al. Vanwege de ontstekingswerende werking werd kamille gezien als een bloem van de zonnegod Ra. Daarnaast werd kamille ook gebruikt in de strijd tegen malaria.

De Egyptenaren waren echter niet de enige de geneeskrachtige eigenschappen van kamille hebben ondervonden. Ook Hippocrates erkende de medicinale eigenschappen van de plant. Daarnaast ondervonden ook Galenus en Asclepius dat bereidingen met kamille hielpen bij keelpijn, mondslijmvliesaandoeningen en slecht helende wonden.

Tijdens de middeleeuwen werd kamille voornamelijk gebruikt vanwege de zoete geur. De bloemetjes werden dan rondgestrooid om slechte te geuren te verdrijven. De geur in kamille wordt afgescheiden door de etherische oliën die in de plant zitten en zorgen tevens voor een ontspannend effect.

Jouw mandje (0)

Niets in je mandje.
NAAR BOVEN