Herborist, wie zijn ze en wat doen ze?

Herborist, wie zijn ze en wat doen ze?
“Ik ben herborist”. Wanneer ik die uitspraak doe, zie ik de wenkbrauwen al wel eens fronsen. Wat is dat juist, een herborist en wat houdt deze mooie ambacht in? We zetten alle feiten en mythes eens op een rijtje.
  • Door Isabelle De Vos

“Ik ben herborist”. Wanneer ik die uitspraak doe, zie ik de wenkbrauwen al wel eens fronsen. Wat is dat juist, een herborist en wat houdt deze mooie ambacht in? We zetten alle feiten en mythes eens op een rijtje.

Wat is een herborist?

Herboristen zijn kruidenexperten of kruidkundigen die de heilzame werking van kruiden goed kennen en kruiden op een correcte manier weten te bereiden. Herboristen kom je vaak tegen als natuurgidsen of tuinaanleggers. Daarnaast werken herboristen ook vaak als lesgevers, geven ze workshops of kruidenadviezen of werken ze in natuurvoedingswinkels of in de natuurcosmetica. Er zijn natuurlijk nog tal van andere plaatsen waar je herboristen kan tegenkomen, maar doorgaans vind je ons dichtbij de natuur.

Wie mag zich herborist noemen?

Iedereen mag zich een herborist noemen. Ben jij veel bezig met de werking van planten en kruiden, of ben jij een fervente moestuinier die alles van planten en kruiden afweet? Dan mag jij jezelf een herborist noemen. Het is namelijk geen beschermd beroep. Het is natuurlijk wel heel erg belangrijk dat je op een verantwoorde manier blijft omgaan met de gezondheid van anderen. Wil jij kruidenadviezen of workshops gaan geven? Dan is het toch wel aangeraden om eerst een degelijke opleiding te volgen. Eens je commerciële doeleinden voor ogen hebt als herborist, heb je de plicht om rekening te houden met de wetgeving, voedselinspectie en alle cosmeticawetgevingen die daarbij horen. Vandaar is een degelijke opleiding een must!

Wetenschap of bijgeloof?

Als ik zeg dat ik me met de werking van kruiden bezig houd, dan krijg ik wel eens de opmerking of de vraag: “Werkt dat wel echt?” of “Is dat geen bijgeloof?” Nee hoor, het is zeker geen bijgeloof. 

Ik begrijp deze reacties anders echt wel. In een moderne wereld als vandaag zijn we zodanig losgekoppeld van de natuur, dat we niet meer beseffen of zelfs niet meer weten wat de natuur ons te bieden heeft. Herboristen vergaren hun kennis aan de hand van wetenschappelijk onderzoek dat verricht werd naar de geneeskracht van kruiden en baseren zich hier ook op voor allerlei bereidingen. Een heel bekend wetenschappelijk naslagwerk is het “Groot Handboek, geneeskrachtige planten” van Dr. G Verhelst. Dit naslagwerk bevat 200 monografieën over de wetenschappelijke werking van planten. De werking van de planten waarmee herboristen aan de slag gaan, is dus wel degelijk wetenschappelijk aangetoond. Bovendien is de wetenschappelijk kennis die we vandaag hebben deels ook voortgevloeid uit een eeuwenoude traditie van volksgeneeskunde.

Dat wil daarom natuurlijk niet zeggen dat er geen herboristen zijn die ook op een spirituele manier omgaan met de natuur. Naast vele geneeskrachtige planten, biedt de natuur ook leven, rust en ontspanning. En is dat nu net niet haar spirituele schoonheid?

Is dat niet hetzelfde als een arts?

De vraag die we ook soms krijgen is: “Ben je dan een soort dokter?”. Neen! Voor alle duidelijkheid, herboristen zijn geen artsen. We zijn er niet voor opgeleid om diagnoses te stellen of medicatie voor te schrijven. Vandaar is het ook belangrijk om het advies en de voorgeschreven behandeling van de arts steeds goed te volgen.

Herboristen gaan niet aan de slag met patiënten, maar wij kunnen wel adviezen geven die de gezondheid ondersteunen en die helpen om er een gezondere levensstijl op na te houden.


Jouw mandje (0)

Niets in je mandje.
NAAR BOVEN